četrtek, 31. marec 2016

ALLAHU AKBAR

ALLAHU AKBAR :D :P

Hvala

Hvala za vašo pozornost

Poškodbe ušesa

Nastanejo lahko sledeče poškodbe ali bolezni:
Ušesni čep: zaradi izločanja ušesnega masla (cerumna) v sluhovodu se maslo strdi. Ker maslo draži bobnič, lahko pride do občasne naglušnosti ali omotice. Maslo zdravniki odstranijo z izpiranjem sluhovoda ali s posebnimi inštrumenti. Včasih je potrebno nekajdnevno dajanje parafinskega olja v uho, da zmehča čep.

Uho pri ribah

Pri ribah so ušesa pomembna zaradi ocene položaja telesa in gibanja. V posebnih votlinicah imajo ribe majhne kamenčke, imenovane ooliti, katerih gibanje ribam omogoča, da čutijo pospešek in presojajo svojo lego glede na težnost.

sreda, 30. marec 2016

Zakaj imamo uho

Uho nam pomaga da nekaj slišimo in je zelo koristen pri vsem in tudi tisti ki so slepi si pomagajo z ušesom in lahko poslušajo okolico če se kaj dogaja

Opis ušesa

Uho je živalski organ za zaznavanje zvoka, poleg tega pa ima tudi pomembno vlogo pri vzdrževanju ravnotežja in zaznavanju položaja telesa v prostoru. Izraz se uporablja odisi za celoten sestem za zbiranje in zgodnjo obedlavo zvoka (začetni del slušnega sistema), bodisi samo za njegov zunanji vidni del, Različne živali imajo ušesa za različnih delih telesa.

Kako slišimo

Ko zvočne zgoščine ali razreščine zanihajo bobnič, se valovanje prenese na slušne koščice (kladice, nakovalce, stremence) in prek teh do polža. V polžu so številne sušne čutnice z mngoimi dlačicami, ki se s pomočjo pretakanja tekočine v polžu vzdražijo. Te dražljaji se prenesejo na čutilna živčna vlakna in potujejo po VIII. možganskem živcu do središča za sluh v možganih. 

Sestava ušesa

Sestava ušesa

Uvod

Danes vam bon natančneje predstavil uho :D :D :P xD